Lyssna på musik i trafiken

När jag är ute och kör med min elmoped så gillar jag självklart, precis som hemma, att lyssna på musik. Vilken musik är då bäst att lyssna på när man är ute och kör? När jag hade en bensindriven moped så gillade jag att lyssna på hårdrock eftersom denna typ av musik lättare bryter igenom motorljudet än exempelvis lugna ballader. Nu när jag kör elmoped så är behovet av ”högljudd” musik inte längre lika stort. Eftersom mopeden är så tystgående (man hör egentligen bara ett lågmält ljud av gummidäcken som går mot asfalten) så kan man egentligen lyssna på vilken musik som helst.

Överrösta trafiken

Även om elmopeden är tystgående så kan man ibland behöva ta till med lite mer mäktig musik för att kunna överrösta trafiken runtomkring. När jag kör i området som ligger i anslutning till motorvägen så gillar jag att ha lite mer distinkt musik som kan konkurrera väl med dånet från trafiken. Exempelvis gillar jag att lyssna på Queen när det är bullrigt runtomkring. Ett annat knep är så klart att höja volymen. Volymhöjningar bör dock göras med måtta så att man inte skadar sina öron.

Se upp för hörselskador

Att lyssna på allt för hög volym i sina hörlurar är något som kan ge men för livet, på sikt. Visst är vi många som har lite högre volym än vad som är hälsosamt när vi är i trafiken eller i andra bullriga miljöer. För att störa ut obehagliga ljud så är det lätt hänt att man höjer volymen lite extra.

WHO har konstaterat att mer än en miljard unga runt om i världen utsätter sig för risker genom att lyssna på för hög musik eller sätta sig i andra situationer där den omgivande ljudvolymen kan vara skadligt hög. En tumregel är att man inte ska låta volymreglaget på mobilen överskrida hälften av dess maxkapacitet. Detta är så klart något många inte skulle klara av. Själv njuter jag sagolikt mycket av att ha en mäktigt hög volym i öronen när jag lyssnar på musik. Efter att ha läst om hur många som faktiskt får hörselskador av just denna typ av lyssning i vardagen så har jag börjat tänka om. Numera sätter jag alltid volymen så att den inte överskrider de farligt höga nivåerna.

Något jag inte heller kände till är att man faktiskt inte bör lyssna på musik för länge utan paus. Visste du att det är rekommenderat att man bara lyssnar en timme åt gången? När en timme har gått så bör man ta en paus och göra något annat för en stund. Genom att ta en paus så ger man öronen en chans att vila och återhämta sig från den stimulering som musik faktiskt kan innebära.

Problemen kan komma smygande

För många unga så tar det tid innan hörselskador visar sig eller tills de utvecklar sig i en riktning som faktiskt skapar problem i vardagen. Att problemen kommer undan för undan är något som också gör att man kanske inte börjar ändra sitt beteende innan det är för sent. Om man till exempel känner att man får tinnitus efter en konsert eller efter att man lyssnat på musik så bör man ta detta som en varning. Även om man får svårt att höra när flera personer pratar samtidigt så bör man kolla upp sin hörsel. Självklart bör man även vara extra försiktig med att lyssna på allt för hög musik när man upplever varningstecken som dessa.